Jukola

 


 

Världens största orienteringsstafett går nästa gång i Lappo, som ligger mellan Vasa och Jyväskylä. 1979 gick tävlingen i samma område.
På den tiden var det "bara" 591 anmälda lag medan det vid fjolårets tävling var 1362 st. Detta gäller herrklassen...

Kartutsnitt från 1979, se hela kartan.


Historia
Vänersborgs SK var med första gången 1990 då man blev 94:a, se samtliga VSK-resultat.

För kartnördar och andra intresserade kan man på jukola.com se alla jukola-kartor från starten 1949 och fram till fjolårets tävling utanför Salo.
Alla jukolakartor


Humor
På länken här intill kan man lyssna på musiken många förknippar med båtresan över Bottenhavet till Finland.  Silja line-låten – mp3

Väsby OK visar här hur de torrtränar inför Jukola.Intervju från http://www.jukola2007.net med en av Jukolavinnarna 2006, Jarkko Liuha, Vehkalahden Veikot.

Jarkko Liuha, som sprang en fin tredje sträcka på Salo-Jukola, fick för första gången känning av träningsterrängen inför Virkiä-Jukola med ett besök i Lappo i oktober. Intervjun hölls i bastun och baserade sig på att minnas både de gångna tiderna och de kommande.

Liuha, som arbetar med att undervisa bar vid Vatialas lågstadium i Kangasala, berömde träningsterrängen vid Lammasvuori i Ylistaro till att vara mycket krävande och fin, där natträningen satte även Liuhas färdigheter att orientera på natten på prov.

-I Österbotten finns terränger som verkligen kräver skicklighet och det kommer säkert att vara svåra sträckor som kräver noggrannhet i nästa års Virkiä-Jukola. Lammasvuori var mycket bra, berömmer Liuha.

-Framför dig har du en gammal karta över det kommande tävlingsområdet för Jukola kavlen. Hurudana känslor väcker kartan hos dig?

-Terrängen är tredelad. I de branta sluttningarna är det möjligt att mista lagets alla chanser i kavlen, när man har sprungit som med eld i baken. Också tävlingsområdets sista sluttning ser ut att vara krävande. Växtligheten kan också försvåra en del, för på den här gamla kartan finns en del gult, som troligtvis nu borde vara tät tallskog. Kavlen avgörs troligtvis  på natten, så jag väntar med iver på den tredje sträckan...

Precis, du kom som andra till växling efter Malungs Erik Rost i Salo-Jukola. Är du besviken, när det var så nära till topplaceringen?

-Nej. Det viktigaste var att hänga med i täten och det var en otrolig känsla att stämpla som andra vid sista kontrollen, när jag hörde att Sverige kom i täten och för en själv bredde tävlingscentralen ut sig framför en. Ja, och så var man ju tvungen att lämna lite utmaning till sig inför nästa års Virkiä-Jukola.

Hur skulla du jämföra Virkiä-Jukolas och Salo-Jukolas terränger?

-Rätt så olika. I Lappo är terrängen inte lika fysiskt krävande som det var i Salo. En hård farthålling är möjlig, men överhastighet skall man vara aktsam med och i sluttningarna måste man kunna hitta handbromsen på orienteringens villkor.

Hurudanna målsättningar har VeVe inför nästa år och med vilka förutsättningar?

- Vi går in för att försvara vår titel från ifjol. 14-15 män kämpar om platserna i VeVe:s nästa års förstalag, men jag tror att lagets grund kommer att vara ungefär densamma som förra året. Marc (Lauenstein) kommer också att satsa på att komma med i nästa års Jukola kavle, när han detta år hade bråttom med studierna och hann satsa först på VM. (redaktionens kommentar: (VM silver på normaldistans) Andra laget borde också stiga upp till Hiidenkivi nästa år. Vi kommer att ha några läger i Lappo under vårens lopp och bekanta oss med Heikki Hautalas stil att rita kartor. Även i den förra Jukola kavlen satsade vi på att bekanta oss med kartritarens tankebilder och synvinklar på bl.a. höjdkurvor, kurvmönster och beståndsgränser.

År 1979 i Simpsiö vann det norska OK Lyn. Nämn din egen favorit inför Virkiä-Jukola 2007?

- Ett skickligt och tåligt lag vinner. Vinnarna hittas antingen från Norge eller Finland. Jag tippar att vinnarna är någon av dessa: VeVe, VaajTe, TP, KR, Kristiansand eller Bäkkelaget. Hoppas också på att Österbottens egna pojkar, alltså Rasti-Kurikka, också skulla lyckas.

Tack för intervjun och kasta på lite mer!

Tack, här kommer det. WOOSH!