GPS-projektet

Under året har ett projekt - finansierat av Idrottslyftet -  med GPS-klockor genomförts med klubbens ungdomar och juniorer. Ansvarig för projektet har Lasse Hogedal varit och projektledarskapet har delats mellan David Bejbom och Martin Ivarsson. Totalt har ungefär tjugo ungdomar och juniorer deltagit på ett antal sammankomster. Projektet smygstartade under Tibrotrippelns tävlingar med information till de ungdomar som deltog där. Projektet fortsatte sedan med följande moment/övningar:

Moment 1 – maxpulstest väg, Blåsut

Moment 2- utdelning/introduktion av klockor, Skidstugan

Moment 3 – maxpulstest skog, Skidstugan

Moment 4 – sprintorientering, Restad

Moment 5 – grovkompass, Skidstugan

Moment 6 – uppsamlingslopp(alla tidigare övningar i en), Skidstugan

Moment 7 – genomgång av klockan och lämpliga programvaror, Skidstugan

Moment 8 – fin-orientering, Starkebo

Moment 9 – terrängtest, Skidstugan

Flertalet övningar har också körts med Sportident. Deltagarantalet har varierat från ungefär en handfull deltagare till drygt femton stycken personer på respektive övning. Generellt har övriga intresserade klubbmedlemmar varit mer än välkomna för att få ett kvalitativt träningspass.

Projektets deltagare har generellt varit nöjda med övningarna. Detta avspeglas också starkt i de svar som den anonyma utvärderande enkäten givit efter projektets slut. Svaren på frågan ”Vad skulle du gjort annorlunda om du drivit projektet?” exemplfierar detta genom att projektet skulle genomförts på ungefär samma sätt med ett undantag: ” ..kanske skulle jag ställt högre krav på deltagarna att delta i övningarna eller genomföra snarlika själva.”. Svaret adresserar också en av de frågor som inte explicit funnits i projektbeskrivningen men som vi varit medvetna om och fått jobba med; behålla och entusasimera ungdomar till orienteringsträning. Det är långt ifrån alla som laddar upp sina vägval från ”sin” GPS-klocka efter tävling, nattcup etc. men antalet är sannolikt betydligt högre än vad det skulle varit om projektet inte genomförts.

Viktigt att poängtera är också att alla har fått stora möjligheter till uppföljning och tips om hur de kan utveckla sin träning och framför allt sin orienteringsteknik. En del i projektet har varit att personlig feedback lämnats på varje tagen kontroll i momenten: sprintorientering, grovkompass och fin-orientering. Feedbacken har bestått av en ”tolkning” av respektive persons GPS-rutt och tips på vad man kan tänka på för att ”snabba upp” orienteringen och hur man undviker misstag.

Avslutningsvis ska man givetvis ställa frågan: ”-Ger det mer orientering?”. Vårat svar på frågan är ja, med argumentet att det sannolikt inte är någon annan orienteringsförening som erbjudit sina ungdomar den absolut senaste tekniken och möjlighet till personlig uppföljning och utveckling.

Till sist kan vi för den intresserade nämna att det finns en betydligt massivare rapport om projektets genomförande etc. men den publiceras inte i ViSKaren av utrymmesskäl. Är man intresserad av att läsa denna är man varmt välkommen att kontakta undertecknade.

David Bejbom / Martin Ivarsson