Naturpass för ungdom

Vi har från Idrottslyftet fått ett anslag att utveckla Naturpass för skolungdomar.

Vår målsättning var att få minst 100 ungdomar att gå en naturpassbana.

Leif Moberg fick i uppdrag att göra en naturpassvariant anpassad för skolungdomar. Vi drog ner antalet kontroller till 15. De flesta var enkelt belägna runt elljusspår och stigar men ett par var av svårare karaktär

Vi erbjöd handledningshjälp och här har högskolestuderande Kristin Boman kunnat hjälpa till med att instruera ungdomarna om hur det fungerar med orientering samt att hjälpa de som behövde extra stöd i skogen. Vi erbjöd hjälp från 15 april till 15 juni.

Initialt anmälde sig fyra skolor.

Torpaskolan, Tärnan, Granåsskolan, Blåsut,

Sammanlagt har 114 elever deltagit med handledd hjälp.

Det har fallit mycket väl ut.

Lärarna har varit lyriska över upplägget. Att kunna skicka ut samtliga elever på en bana där det handlar om att ta så många kontroller som möjligt. Vissa kanske bara uppsökte tre kontroller medan andra tog samliga 15. Ingen behövde känna sig stressad om man missade en kontroll då kunde man bara gå till nästa och leta efter den. De som behövde utmaning kunde uppsöka fler och svårare kontroller. Vi hade möjlighet att ge alla en tryckt karta.

Det tar alltid tid att introducera nya saker och vissa skolor hängde inte med från början. De har tagit kontakt med oss inför hösten. Vi har låtit banan hänga ute fram till sista september.

Ytterligare c:a 200 ungdomar har då deltagit i naturpasset.

Vi har beslutat att erbjuda en ny naturpassbana nästa år.

Som en förlängning av att vi samarbetat med skolan har vi blivit inbjudna att vara med på Pedagogikmässan i slutat av november enligt nedan. Gold teamungdomarna kommer att hålla i arrangemanget med hjälp av Lars Sandgren och Jonas Hogedal.

Den 19/20 november arrangeras pedagogikmässa i Idrottshuset. Samtliga skolor i kommunen visar upp sig, en rad föreläsningar, barnteater och mycket mer. Fokus är riktat mot kommunens utvecklingsområden samverkan, kunskap samt trygghet och trivsel.

Idrotten visar upp samverkan

De föreningar som samverkat med skolan eller vill presentera kommande samverkan får en särskild inbjudan att vara med. Detta är ett riktigt bra tillfälle att visa upp Er verksamhet. Kommunens samtliga pedagoger kommer att besöka mässan. Vidare är mässan öppen för alla. Lärarstuderande, föräldrar och våra  barn och ungdomar blir särskilt inbjudna.  


Gunilla