Marcialonga 2009

Vi var 5 VSK.are som åkte Marcialonga, systrarna Martina och Therese, Bror, Mikael och PeWe. Mikael och jag åkte ner redan på onsdag veckan före loppet för att få uppleva lite av det fina platåerna som man åker längdskidor på i Italien. Torsdagen tillbringade vi i ett område som heter Lavase på 1800 meters höjd, fantastiska spårsystem att åka på och på fredagen åkte vi till den berömda platån Seiser Alm där bland annat Svenska Landslaget skall ladda inför VM. Denna platå ligger på ca 1900 m så där kändes det verkligen att man var på hög höjd när man skulle åka på lite i en uppförsbacke, ett fantastiskt område med restauranger på flera ställen efter spåret som man kunde äta lunch på.
 

Lördagen ägnade vi till att kolla spåren från skidstadion där Tour de Ski gick mot målet i Cavalese där vi även kunde testa pisten som det åkte uppför, otroligt brant backe. På söndagen så var det dags för det 7 mil långa loppet i ett fantastiskt väder klarblå himmel och ett par minus grader, så det var lättvallat förutom sista backen på 3 km som solen alltid gassar på så där fick man ta på lite klister under skidorna. Loppet går i en underbar miljö med stora vita alptoppar runt dalen som man åker i det första 18 km är det uppför dalen sedan vänder man och åker nerför dalen tills man vänder 6 km söder om Cavalese för att avsluta med den berömda sista backen, mycket bra spår hela vägen så här har Vasaloppet något ta efter. Marcialonga har ett tak på 6000 deltagare och blev fullt redan i november, noteras bör att det är Norges tredje största långlopp med 2000 deltagare från vårt grannland, vi var ca, 900 svenskar som åkte men Norge hade fler än t.o.m Italien.

Arrangemanget var mycket bra och det som var allra bäst var att vi var några som bodde 80 m från målet, så det var bara att ta av skidorna och gå till hotellet duscha.

 

Bror