Ordförande har ordet, juni
 

Orientering är en fantastiskt sport!  Ofta får jag anledning att tänka så!

Är precis hemkommen från ett av våra projekt  -  Expedition Ursand. Härligt att se Johanna, Hanna, Evelina, Karin och Per vid tältet nere på Vänersborgs  vackra campingplats i färd med att instruera intresserande . De har tillsammans med Kristin tänkt ut upplägg och förberett sig under hela våren. Detta projekt har möjliggjorts genom att vi fått idrottslyftspengar. Ett av deras mål som de fått med sig  är att minst fem nya unga ”riktiga” orienterare skall rekryteras.  Jag fick veta att de har sex på sin lista och det återstår en vecka av projektet. 

Ett annat idrottslyftsprojekt är AQUA-klassikern. Vi har erbjudit skolelever att delta i vår tävling utan avgift.  Lars Sandgren har tillsammans med ungdomar informerat om detta under våren runt om i skolorna.  Vi är lite nedstämda över att det kom knappt 50 till vår tävling. Med den insats vi gjort i skolor tillsammans med att erbjuda skolnaturpass hade vi räknat med fler deltagare.  –Men hårt och envetet arbete lönar sig alltid! Jag är övertygad om med den insats vi gör på skolorna skapar vi posivitet kring vår sport och frågan är bara om vi kommer att kunna ta hand om alla som vill börja med orientering i framtiden!

Härligt med nya medlemmar. Anders W  kom förra året med massa nytänk och kunnande som han generöst delat med sig av.  I år kom Per-Arne till oss.   Efter att ha besökt sin dotter Åsa i Stockholm och deltagit i Stockholm city cup kom han med följande förslag. - Vi skulle allt ha en Vänersborg city sprint. Jag kan gärna hänga ut kontroller….      Klart vi skall ha det! Vi har ju flera nya kartor i vår närmiljö som vi inte knappt tävlat själva på.  Nu skissas det för fullt på att göra ett enkelt arrangemang med 3 banor. –nybörjare, 2,5 och 4 km.  Vi kör på torsdagar för att fånga upp unga och nybörjare.  Vi inbjuder alla orienterare från andra klubbar att delta för en avgift på 30:-. Namnet blir Frida City Sprint!

Allt vi gör i vår klubb handlar om att skapa möjlighet att delta i orienteringstävlingar på ett eller annat sätt. Allt från preo till elit.  Michael  är ,efter sin skidolycka, en sann preofantast.  Han deltar med framgång på preotävlingar runt om i Norden.   Vi är många som deltar på olika semestertävlingar. Nu i helgen är det 18  startande  på 3 skåningar och en dansk i Helsingborg.  Britta och Conny kan vi verkligen kalla äkta orienterare. Deras sommarsemester:  Idre fjäll , 3 skåningar och en dansk, Trekvällars i Skåne , Hallands 3-dagars  för att avsluta med 5-dagars    = 20 tävlingar!  Härligt. Men det är många fler som springer mycket på sin semester.  Vi har medlemmar som skall till Gotland, Sälen, Italien och själv åker jag och Lasse med ungdomarna i Gold team till Skagen för att delta i två tävlingar bland sanddynor och martallar vid den ”tillsandade kirke”.

Elit är viktigt. I år har vi inte lyckats riktigt som vi förberett oss på de stora kavlarna. Men även här lönar sig hårt och envetet ”arbete” från ledare till löpare. Vi vet att vi har kapacitet och jag är övertygad om  att vi kommer att få anledning att känna oss riktigt stolta över prestationer i framtiden när jag ser och hör hur ledare jobbar och hur de aktiva seriöst förbereder sig.

Vi har många ungdomar med på våra kurser. Sedan är det ett steg till att få ut dem på tävlingar.  Ungdomsåren kallar vi den ”tändande gnistans period.”  Det viktigaste ungdomsledarna håller på med är just detta att se till att skapa förutsättningar för att våra unga vill fortsätta. För vi skall ju inte sticka under stol med att vår sport är tuff och jobbig emellanåt.  Jessica, Katti, Britta och alla andra ungdomsledare gör ett jättejobb. Det skall bli spännande att se hur många av Lotta och Ingers deltagare i nybörjarkursen vi får igång som ”riktiga” orienterare.

Vi skulle inte kunna ha den verksamhet vi har om vi inte hade våra inkomstkällor. Vårruset är absolut outstanding är det gäller detta. Med Bror och Berit i spetsen kunde vi i år ta emot  6.750 deltagare och bjuda på ett perfekt arrangemang.  Vi får beröm från arrangörsstaben som ett av de bästa i landet!! Bror tackar nu för sig efter 4 år som tävlingsledare. Han har skött det på ett föredömligt sätt. Som en god ledare har han också sett till att det finns en efterträdare.  Berit kommer nu att plocka ihop en ledningsgrupp och fortsätta se till att vi är bäst på att arrangera. Alla medlemmar får nu som medskick:  Hur kan jag  göra pr runt omkring mig så att vi behåller och gärna når ny löpare till nästa år. Tjejgåing är ett annat arrangemang som är en god inkomstkälla. Här är det Ingegerd som tillsammans med ett gäng andra damer står i spetsen och ser till att genomföra arrangemanget på bästa sätt. Alliansloppet hjälper vi till med. Michael lägger ner en hel del jobb här och vi hoppas få detta som en utökad inkomstkälla. Vår tävling Fridaloppet kommer i år att arrangeras vid Ursands camping. Jag var där tillsammans med Nisse (banläggare och pr-man) Göran (dusch och byggansvarig) Conny (mål och byggansvarig) Härligt att ha sådana positiva personer bredvid sig när vi står och funderar på allt jobb som vill till innan allt är på plats. I år verkar vi inte ha en massa konkurrerande tävlingar så vi hoppas på ett stort deltagarantal. Naturpasset – om vi säljer 100 st tjänar vi 6.000 netto. Inte så dumma pengar samtidigt som vi lockar ut folk i skogen. Visst skall vi väl klara det med våra 300 medlemmar!

Vi har stängt stugan och infört så att alla medlemmar fått ”taggar” Detta verkar ha fungerat utmärkt och alla verkar nöjda. Vi har infört bastuvaktskväll en dag i veckan med utökad fikaservice. De gånger jag varit uppe har flera utnyttjat möjligheten att stanna kvar efter träning och snacka lite. Tyvärr har vi  tvingats säga upp Lena. Hon har redan slutat. Conny kommer att jobba kvar att se till stugans yttre och inre. Vi har tankar om att förändra kring uthyrning. Lägga ut schema på hemsidan för att göra det så optimalt som möjligt. Att några får hand om själva uthyrningsdelen .

Ett litet smolk i bägaren bland all positiv kraft är att än en gång kan vi konstatera att kommunen inte hört av sig med anledning av våra skrivelser. Vi skall ha hit ett SM och vi får ingen respons från kommunen –inte ens ett svar. –Märkligt och mycket tråkigt.

Nu önskar jag alla medlemmar en underbar semester med många soliga tävlingar.

Gunilla Hogedal