Ordförande har ordet
 

2011 =Underbar vinter med fina spår. Snön försvinner och vi erbjuds härliga helger för orientering. Det kan väl inte vara mer perfekt?

Vi är ett antal som pläderat, skickat insändare och försökt påverka att det skall vara kortare anmälningstid till tävling. Söndag kväll är vad alla ungdomsledare plus många fler önskar sig. Vi är nästan där. Till en del tävlingar är det till och med ännu kortare anmälningstid. Sedan har vi några eftersläpare. Dessa klubbar får ofta stora problem med många efteranmälningar. Fast värst är att flera struntar i att anmäla sig. Detta gäller speciellt ungdomar.
Kul är att följa Älghornet där vi har fin statistik över de tävlingar som går i Sverige. Just nu är det 122 vsk:are som tävlat på nationell tävling i år.

Vi känner ett tryck på ungdomar som vill orientera. Våra ungdomsledare gör ett fantastiskt jobb. Det kunde vi se inte minst på KM-stafetten. Det är ett tufft jobb att vara ungdomsledare. Du skall lära ut denna svårbegripliga sport. Stå till tjänst med kompasser och sportidentpinnar. Förklara för föräldrar utanför sporten vad vi håller på med. När vi har nybörjarkurs dyker det hela tiden upp nya personer som vill vara med. Se till att vi har skjuts till alla övningar.. listan kan göras lång.
Vi är en ideell klubb. Allt jobb görs utan ersättning. På sista styrelsemötet diskuterade vi dock möjligheten att anställa någon på 20% som koordinerar ungdomsjobbet, ser till att det finns ledare, gör i ordning alla övningar, informerar föräldrar och andra intressenter. Vi kommer att undersöka detta vidare. Det måste vara så att de flesta i klubben tycker detta är rätt och vill fortsätta sitt ideella ledarskap. Om inte så satsar vi inte på detta.

SM förberedelserna är i full gång. Många timmar läggs nu ner för att få detta stora arrangemang att bli en succé.

För ett tag sedan stod det i ttela att man satsat mycket pengar på att göra i ordning naturområdet kring Lillån. Jag trodde jag kände till skogsområdena kring Vänersborg men jag hade aldrig hört talas om Lillån. Nu vet jag var den ligger. Det bästa är att vi alldeles strax har karta över området. Magnus Carlstedt håller på att färdigställa det sista delen av kartan som sträcker sig över hela tätorten ända ner till Göta Älv. Här är flera fina nya områden som jag hoppas att jag snart får springa träningstävling på.

Vi har erhållit pengar från Idrottslyftet till att framställa karta över Brålanda. Per Moberg, Erik Skärberg och Björn Cederberg skall nu lära sig kartritning under ledning av Magnus.

Så har vi genomfört ytterligare ett vårrus med Berit i spetsen. Perfekt arrangemang + kanonväder = succé. Nu väntar vi på det ekonomiska utfallet.

I år har vi ändrat lite på Naturpasset. Per-Arne har gjort iordning ett enklare pass med färre kontroller nere på Ursand. Det går bra att köpa nere på campingen. Vi säljer även  en ”spårkarta” där våra spår är markerade.
Det kommer även att bli ”fotonaturpass” över delar av Vänersborg. De kommer att delas ut med inbjudan till vårt SM arrangemang. Nisse filar på layouten på dessa.

Så rullar det på.. Vi har ett stort ungdomsgäng som åker på O-camp. Klubben representeras på Jukola med ett lag i år. Semestertävlingar planeras av många i klubben. Jag vet att ett gäng åker till Gotland. Gänget till 5-dagars är inte så stort i år. Desto fler kommer att åka till Hallands 3-dagars. Lasse och jag kommer nog att åka till Norge eller Danmark och tävla på midsommar och så kan vi nog inte låta bli att åka till tävlingarna i Skagen i juli.

Visst håller vi på med världens bästa sport!!!!

Gunilla Hogedal