Ordföranden har ordet

Vi förutsatte oss att ha nedanstående fyra inriktningar för SM-arrangemanget. Pricka nu av punkt för punkt och känn efter, blev det så? Jag känner att vi gjorde det!

Jag tänkte ge er mina tankar och minnesbilder som poppar upp så här dagarna efter. Inte alltid i ordning och kanske har jag glömt personer som lagt ner massor av tid. Men välkommen att ta del av mina upplevelser.

På tävlingsdagen kände jag mig trygg med att kontrollerna satt rätt. Jag visste att Jonas och Tommy hade sett till att alla kontroller uppsökts minst åtta gånger. Jag kände mig också trygg med att alla kartor och reservkartor var rätt, eftersom jag själv var med på ett hörn när kartorna kollades en nionde gång! Men ändå var pirret där. Vi har förberett detta i över ett år med intensiva sista veckor. Så lätt det kan hända att det blir ett missöde med någon kontroll, en gafflingsnyckel eller lagnummer och allt blir fel.

Lasse lusläser anvisningar, protokoll, checklistor och tittar på planerings-underlag. Han hittar en och annan detalj. Ett exempel; dagen innan detaljstuderades arenaskissen och då kom funderingen vem fixar flaggor till dessa jätteflaggstänger som vi ställt dit. Utryckning och efter någon timma fixades detta av arenagruppen.

Arenan blev fantastisk! Vilken uppbyggnad. Anders Larsson som kör ut lass efter lass med flis på markduken vi på grund av regnvädret tvingats köpa. Kent och Leif krattar till så att vi får en körbar väg över leråkern. Robert och Torbjörn ser till att allt kommer på rätt plats. Stora tält, mål och växlingsfållor och inte minst vår fina prispall. Conny fixar och donar. Anders Wassblad är där och drar mängder av trådar och kollar datorer. Anders C ser till att tävlingen får den där extra statusen med snabb uppkoppling till internet med bild och resultat. Jesper gör ett kanonjobb som ansvarig för anmälningar och överallt ser man Göran köra omkring med grejer på vår fyrhjuling. Alla är glada, inget är problem och som någon sa; de verkar ha så kul!

Lasse, Anette, Mikael och Anders L har varit tävlingsledare. Kontakt har skett med mängder av mail, telefon men jag tänker också på alla möten som varit under denna resa. Stora möten och små möten, möten på SM i Umeå, möten hemma hos mig och Lasse och i sommarstugan. Eva Greness som peppade oss på det sista stormötet. Alla protokoll som är skrivna. Vi har förberett oss!

Nisse har ansvarat för allt fint informationsmaterial vilket lyft hela arrangemanget och Charlottes fantastiska insats med sponsring är så imponerande.

Det var många som fixade till arenan under lördagen. Björn L, Lars W, Göran, Kent ser jag sätta upp duschen.

SM-minglet börjar 18.00, vi hinner knappt hem och duscha innan det är dags för välkomstdrink samtidigt som vi lyssnar på Hannas fantastiska sång. Här träffar vi preofolket som redan hunnit avverka två tävlingar. Vi får lyssna lite på hur de haft det och dela ut priser till preo-natt SM och preo-tempo som avgjorts för första gången.

Vi var tvungna att lämna kvar några på arenan som skulle ta emot Ljud-Ola. Vi ringer vid 20-tiden och frågar hur det går. Ingen Ola. Lasse och jag sticker dit med lite mat till folket i mörkret. På vägen står Sven och hamrar ner skyltar. Snacka om "inga problem" - vilken härlig attityd. Robert, Jonas, Anders C, Jesper och naturligtvis även Anders L finns kvar och så helt plötsligt kommer fyrhjulingen med Göran och Berit farande i mörkret. Klockan 22.00 ringer vi igen och ljud-Ola med hela högtalarsystmet har fortfarande inte kommit men man har fått reda på att han fått punktering och är på väg.

Söndag morgon...

Klockan är sex, det är mörkt på arenan. Många funktionärer är redan på plats. Kontroller skall kollas en sista gång och SI-enheter sättas ut. överallt prasslar det i tält och bland ställningar.

Så kommer då alla tävlande. Helt plötsligt kryllar det av folk. Speakern Ola och Anna kör igång. Mäktigt när vi lyssnar på Hanna och nationalsången.

Redan klockan 9.32 säljer vi första hamburgaren. Det skall bli över 300! Massor av hembakt i serveringen.

Hela 75 vänersborgare kommer och lämnar in talong från fotonaturpasset. Gunilla Ö och Samuel får höra mycket positivt kring denna aktivitet. Den har engagerat gammal och ung. En herre berättade att han varit ute hela tre dagar på Onsjö och letat. Han tyckte det var svårt. En annan herre kom tillbaka varje timma och kontrollerade om han var vinnare av fruktkorg. 38 knattar knatade runt på knattebanan.

Jag mötte Tommy från Falköping som uttryckte sig så här:

Jag funderade på att åka på Karlsborgs tävling men så sa du till mig att åka hit. Vad glad jag är för detta. Vilken trevlig och kul publiktävling! Vilken spänning i stafetten.

Flera andra var lyriska över vår publiktävling.

Det var en härlig spänning i stafetterna där det hela tiden hände saker. Dramatik serverades från vår skogsspeaker Jonas H. Fyra lag strulade i växlingen men vi hade ordning på reservkartorna så ingen blev fördröjd. Vid målgången för de fyra SM-klasserna fick man lagerkransen av Line i sin fina folkdräkt.

Lars S, Martin och Per-Arne fixade alla priser. Fantastiska orkideér från Sven och S-blommor. Jag hörde från prispallen; är det vad det ser ut att vara i paketet (TV)? Detta var det finaste pris jag fått. Våra stjärnor är inte bortskämda!

Gunnel P hade hand om 1100 fältluncher. Antin och Katti strålade som solar när de slevade upp ris och chiliconarne.

En uppgift på tävlingen var att finnas i skogen och se till alla kontroller. Martin, Daniel L, Daniel N, Tobbe, Mattias med flera under Mikael P:s ledning. Uppgiften var att övervaka alla kontroller och de befann sig i skogen innan tävlingen startade och kom tillbaka när allt var över.

Känslan av att det här gjorde vi bra tillsammans är mäktig! Många stannade kvar och fällde tält och annat. Och när det sista var gjort kom regnet!

I samband med inlastningen saknade Per-Arne ett tält och jag en lånad pumptermos. Vi åkte ut till arenan vid 18.30.

Nästan allt var borta. Anders L fanns naturligtvis kvar och kollade. Den sista bilden jag har på näthinnan är Göran som har Robert bak på fyrhjulingen och de ropar när de far i väg:

Vi skall bara upp till bonden och låna traktorn en sista gång för att dra ut ljud-Ola.

Det här gjorde vi bra!

Som Michael uttryckte det när vi frågade om han höll på att gå under av allt arbete med preo; jag skulle gå under om jag inte hade orientering!

Nu återstår det en del jobb och ytterligare några månader innan tävlingsledningen har slutfört uppdraget. Då ska vi fira. Det blir en kombinerad SM- och årsfest den 19 november.

I rollen som ordförande i klubben, vill jag tacka alla, för allt jobb och alla härliga känslor!

Gunilla Hogedal