Kostföreläsning

Tore Gustavsson fyllde nästan hela skidstugan vid sin kostföreläsning i slutet av januari. Medlemmar från samtliga klubbar i Tvåstad fanns på plats, inklusive hela VSKs lördagsträningsgäng. Tore gav oss på ett lättsamt och enkelt sätt en bild av hur vi ska äta för att orka både i vardagen och i samband med träning/tävling. Efter en stund förstod vi att nyckelordet var ”Det glykokemiska indexet” vanligen kallat GI. I det glykokemiska indexet sätter man siffror på alla livsmedel. Livsmedel med ett högt GI ger dig snabba (för snabba) kolhydrater. För att ”stå sig” är det viktigt att välja livsmedel med lågt GI, t ex grovt bröd och frukt. Efter hård träning/tävling kan det dock vara viktigt att snabbt återställa kolhydratlagret.

Efter att vi fått all den här informationen satt vi väl alla till mans och funderade över vår egen situation. Tore fick många frågor, inte minst när det gällde barn och ungdomars matvanor. Även föräldrarnas ansvar var på tapeten. Särskilt kommer vi ihåg kommentaren efter att Tore poängterat att det är viktigt att det alltid finns frukt framme – ”Där ser du…….!”