Då var det åter dags för den årliga resan mellan Sälen och Mora. Som brukligt är så startade vi vår avfärd vid 8-tiden på fredag morgon med att plocka upp alla som skulle med, för min egen del så var det 25.e gången.
När alla väl var upphämtade så började snacket i bussen om valla och givetvis prognosen om det kalla vädret som skulle ligga kvar över helgen. Vi har en förläggning för 7 personer som vi haft sedan början av 70-talet när jag började med vasaloppet. Vi brukar hyra en minibuss för transporten till Sälen. Vår chaufför det senaste åren har varit Bosse Westerberg som även rattade denna gång. På vägen mot Sälen så brukar man börja den stora uppätningen inför loppet med pannkakor och diverse föda som innehåller mycket kolhydrater. När vi började närma oss den Värmländska gränsen så var det dags att fylla på fler passagerare i bussen, en kille från Karlstad vid namn Råberg och sedan skulle vi möta upp med vår man från skidmetropolen Holmenkollen i Oslo, nämligen Peter Westerberg som vi plockade upp i Torsby. Väl framme i Sälen så följer man de invanda rutinerna med att hämta nummerlappen och så är det alltid någon som skall försöka seeda upp sig i startledet, men det är betydligt svårare nu än det var när jag började med vasaloppet. En annan sak som hör till vasaloppet är att kolla vad det är för nya produkter eller vallor som har dykt upp denna gång i det stora tältet som Intersport etablerat där. Där kan man lura i vasaloppsåkare nästan vad som helst, jag minns ett år för länge sedan då alla skulle ha en liten nätsvamp att polera skidorna med, i år var det rånarluva som gällde och den tog snart slut även om de fick extra leveranser.

Så var det dags att åka till vår förläggning och börja med förberedelserna, vallning, vila och äta så mycket kan få i sig. En tur till Transtrandslägret på kvällen för att ladda i sig makaroner med köttfärssås hör också till. Sedan var det att återvända till förläggningen igen och fortsätta vallningen, för skidorna skall gå lätt på söndag trots prognosen om det kärva föret, det hade vi bestämt.
Janne Johansson är en mästare i vallning, han slog nog rekord denna gång då han vallade i 3 timmar innan det var dags att krypa till kojs, om man inte som vår chaufför passar på att åka till bygdegården i Transtrand för en svängom. För här går man nämligen man ur huse för att vara med på dansen på fredagskvällen, det är en tradition och där kan man tala om att det är trångt på dansgolvet.
Denna natten fick de som var ute känna på att prognosen om kylan verkar stämma för termometern stannade på –29 grader den natten.

På lördag hör det till att åka ut och prova glidet och fästet på skidorna ute i spåret, men denna morgon behövde vi inte jäkta ut, utan inväntade lite behagligare temperatur innan vi gav oss ut i spåret vid 82 kilometers märket några kilometer innan Smågan.
Här gällde det att testa vem som hade lyckats bäst med vallningen och det visade sig att det lönar sig att lägga ner mycket tid på skidorna, för Janne gled allra bäst till och med bättre än Oskar Svärds klubb. Sollefteås skidprovare som hade byggt upp en riktig vallastation med elverk och vallaställ i skogen.
Sedan var det bara att återvända till förläggningen för att analysera om det tilltänkta vallavalet var rätt, eller om det var att börja om från början igen, men med det stabila vädret så var det inga stora problem att välja rätt denna gång.

Anspänningen stegras ju längre dagen går, för dagen D börjar nu närma sig, men först måste vi ta en tur till tältet för att se om det kommit några nya revolutionerande vallor i sista stund, för vi skulle ju ändå åka till Sälen för att hämta Kristin Back som brukar komma upp med fjällbussen på lördag. Sedan var det åter dags med att ladda upp en sista gång med pasta på Transtrandslägret och fixa till skidorna en sista gång innan det var dags att krypa till kojs, för en tidig morgon.

Vår chaufför och serviceman under tävlingen Bosse Westerberg började förbereda sin dag i spåret, ”den där Vänersborgaren med högtalare strax efter vägundergången har blivit en institution i vasaloppet”, jag hörde kommentaren från en bekant när jag kommit i mål som frågade var Vänersborgaren med högtalaren tagit vägen.
Förklaringen till den uteblivna högtalaren var att Bosse inte lyckades få fart på maskineriet under lördagskvällen, men den kommer säkert igen nästa år.

Så var det då dags för den tidiga morgonen och jag som är morgonpigg av mig brukar vara den som är först uppe vid 4-tiden för att starta upp grötkokningen som hör till frukosten som vi fixar själva. Det som var glädjande denna morgon var att termometern visade bara –19 så vi drog en lättnandets suck och konstaterade att det kommer att bli en underbar skiddag idag.

Vi hade bestämt på kvällen att vi skulle ge oss iväg till starten kl. 05.40 för att vara på plats när de öppnar insläppet kl.06.00. När vi kom fram till startfältet så visade displayen –22 men den steg rätt fort till –17 så vi insåg att några problem med kylan blir det inte.

Innan start brukar man gå efter älvbrinken för att hålla värmen och så träffar man alltid någon gammal bekant som varit med förr och diskutera hur många träningsmil man fått det här året.
Så där en halvtimme innan start så brukar jag knalla fram till skidorna som jag ställt upp i startledet som man fått tilldelad, det gäller att ta ett fast märke på något så att man hittar sina skidor, jag har sett många genom åren som irrat omkring i sista stund och letat efter sina skidor.
En timme före start börjar friskis och svettis med uppvärmningar, så det är bara att hänga med och mjuka upp musklerna den sista halvtimmen och plocka av sig överdragen 10 min före start innan den stora säckkastningen börjar när alla skall slänga iväg sina säckar till uppsamlings backarna.
Numera är det väldigt bra disciplin på startfältet med bra avspärrningar, så det är ingen risk för tjuvstart vilket var vanligt förr, jag har varit med på 70-talet när det var 20 minuters tjuvstart, då fick man vara beredd tidigt.

Så var det dags att dra iväg kl. 08.00 när starten Sune Åhs önskade oss lycka till på färden mot Mora, det är tätt i början när man står i det bakre startleden, jag stod i det 6.e ledet denna gång, startledet får man tilldelad efter tidigare års placering.
Denna gång hade jag bestämt mig att ta höger sidan efter vägövergången vilket jag valt det flesta gånger, för jag tycker att det flyter bättre där trots att det är en brant backe i början.

Jag kom bra iväg över fältet och i backen, det var inga långa stopp utan det flöt på bra, så att när man väl kom upp ovanför backen på myrarna kunde man pusta ut och börja stakningen över myrarna mot första matkontrollen i Smågan, där jag passerade efter 63 minuter viket jag var nöjd med, tills det hände en malör ca. 500 meter från Smågan. Då kom det en åkare och la sig över min stav, jag skall inte nämna det här vad jag sa då jag stod där med en halv stav i handen.
Men det var ju inte mycket att göra åt det utan det gällde ju att få tag i en ny stav, så jag bestämde mig för att vända tillbaks till Smågan, för där visste jag att det har en stavstation. Problemet var att det inte var så lätt att åka mot strömmen men det gällde att hålla till på kanten så gick det.
Väl framme vid stationen fick jag en stav snabbt, men den stämde inte riktigt med den andre så jag bestämde mig att jag får byta den i Mångsbodarna, där jag fick en som passade lite bättre, sedan visste jag att Peter hade bytt sina stålstavar hos Bosse som stod efter Evertsberg. Så jag bestämde mig att låna dessa för det sista 35 kilometrarna.

Precis som vi räknat med så blev det en helt underbar skiddag med strålande sol och bra före, det beryktade köldhålet Tennäng som ligger några kilometer efter Mångsbodarna visade sig vara riktigt behaglig denna dag, så att när det var dags att börja med backarna mot Risberg efter Tennäng så var det dags att plocka av rånarluva och vindblus.

I år hade jag bestämt mig för att träna mer inför loppet än vad jag hade gjort ifjol då det också var en strålande vinterdag, men är man inte bra tränad så blir det slitit ändå, så var det inte i år utan jag kunde åka och njuta av det fantastiska vintervädret och fullfölja mitt 25.e vasalopp på 7.07, jag tappade väl ca. 15 min på malören med staven, men det var ju första gången jag råkade ut för en sådan malör på 25 år så det är inget att gräma sig över.
Väl framme i Mora när man varit och duschat och ätit är det samling i Vasastugan där vi brukar samlas för hemfärden när alla väl kommit i mål.

Det fina vädret och föret gjorde att alla i vårt gäng var nöjda med dagen och vi kom iväg hem tidigare än vi gjorde ifjol, resvägen hem gick via Torsby där vi skulle lämna av Peter som hade sin bil där för vidare färd till Oslo. Kristin har fått en speciell uppgift på hemvägen eftersom hon inte är så sömning som vi övriga är. Det är att sätta sig i framsätet och diskutera alla världshändelser med vår chaufför Bosse så att han håller sig vaken.

Innan vi hade anlänt till Vänersborg så fick ett samtal från Peter i Oslo att han hade kommit hem och klarat vargskogarna genom Värmland till Oslo.
Vi var hemma i Vänersborg kl. 01.30 på natten och det visade sig att kylan låg kvar i stan för det var –13 när vi kom hem.

Nu är det bara att göra i ordning skidorna och skaffa sig nya stavar och börja tänka på att anmäla sig till nästa år. Det sa alla i bussen att nästa år är vi med igen och för mig är det likadant det är ju bara att fortsätta nu mot det 30.e så att man kommer med i veteranklubben.

 

Bror Palgrim

 

RESULTAT VASALOPPET 2201

Nedan presenteras de som åkte för Vänersborgs SK och tog sig i mål i årets olika Vasalopp.

 

685 Peter Westerberg 05:09:33
3092 Per Loheden 06:28:26
3690 Mats Panzar 06:44:48
3710 Göran Bäckström 06:45:21
4490 Bror Palgrim 07:07:36
4870 Markus Kindberg 07:17:47
5085 Marcus Johansson 07:23:07
6017 Rune Kindberg 07:49:32
6044 Jan Johansson 07:50:10
6349 Arne Kindberg 07:59:25
559 Kristin Back 09:18:28
570 Helena Salonen 09:21:22
9122 Karl-Axel Johansson 09:31:11
9123 Magnus Aronsson 09:31:12
9989 Leif Palmqvist 10:07:47
10284 Claes-Göran Johansson 10:30:35
10494 Stellan Svensson 10:49:21
10495 Henrik Svensson 10:49:22
 
280 Ulrika Johansson 02:34:42
Gunnel Palgrim 02:57:11
Mona Åhlund 03:13:01
Britt-Marie Johansson 03:13:52
 
Else-Marie Carlsson 09:32:14
 
Stellan Svensson 04:19:09