25-manna

Till de riktigt stora budkavlarna brukar man räkna bland annat tiomila, jukola och 25-manna. Jukola är den största om man ser till antalet lag men frågan är om inte 25-manna borde vara den budkavel som har högst status?! 25-manna visar ju verkligen hur stark en klubb är då det krävs både duktiga seniorer och bra yngre/äldre löpare, både på dam- och herrsidan.

5-6 oktober var det så äntligen dags för årets 25-manna helg, i år var tävlingarna förlagda till Tumba söder om Stockholm. Med Nisse som chaufför lämnade vi ett grått Vänersborg klockan 17 på fredag eftermiddag. Efter några timmar tog vi rast i Örebro innan vi fortsatte mot huvudstaden. Under resan hade vi genomgång av 25-manna kaveln och lagen, ja, du läste rätt, LAGEN! I år hade ”lilla” VSK 2 lag med, alltså inte mindre än 50 löpare+medhjälpare. Mycket starkt gjort av Lasse Hogedal att lyckas få ihop 2 lag!! Efter ytterligare några timmar var vi framme och kunde inkvartera oss i de skolsalar vi hyrt. Snart sov alla och laddade inför lördagens kraftprov.

Och så, äntligen lördag! Efter sedvanlig 25-manna frukost kom Nisse i sin nya fina buss och hämtade oss för transport till TC. När vi anlände till TC så blev nog alla lite sega i benen. TC var nämligen beläget vid foten av Stockholms högsta slalombacke! Till råga på allt var startpunkten belägen mitt i backen så alla skulle få smaka lite mjölksyra redan under loppets första metrar. Dessutom hade EK satt upp en ganska hög målsättning, att placera sig bättre än året innan, alltså bättre än en 98:e plats…

Så var det nu dags för start, Mikael Palgrim och Tomas ”Nylon” Johansson hade fått äran att representera VSK på startsträckan. Både gjorde bra lopp och VSK växlade ut på 2:a sträckan som 69 resp. 197:e lag av 340 anmälda.

Nu var det Peter W och Gustav som skulle slita en stund. Peter plockade några placeringar till en 62:a plats, medan Gustav kom in som 211. Så här långt en klart godkänd start!

25-manna är lite annorlunda än andra kavlar då de på vissa sträckor skall vara fler än en löpare. På sträckorna 3,4,5,6 och 7 skall det vara 4 löpare på varje sträcka. Här gäller det verkligen att ha rätt löpare på rätt sträcka! För att göra det ännu lite ”krångligare” så får man inte ha vem som helst på sträckorna utan på någon ska man ha damer, på en annan ungdomar osv. Här hade UK haft ett svettigt jobb men att de gjort ett bra arbete skulle snart visa sig..

Efter att ha avverkat 7 sträckor med totalt 22 löpare var VSK lag 1 uppe på en 39:e plats!! 2:a lagets placering var lite mer blygsam men ändå klart godkänd! En 243:e plats så här långt… Stämningen i VSK-lägret var självklart på topp och alla kände på sig att detta kunde bli riktigt bra!

Efter 5 sträckor, där det varit 4 löpare på varje, var det nu de 3 avslutande kvar. På dessa sträckor är det en och en som springer. Lasse Hogedal sprang sträcka 23 för 1:a laget och gjorde ett stabilt lopp. Han plockade ytterligare placeringar och nu var VSK på 35:e plats! 2:e laget plockade också och kom in som 238:a.

Lasse växlade till Jenny som satte högsta fart från början. Hon sprang sin bana på ett imponerande sätt och plockade ytterligare placeringar. Nu var VSK lag 1 32:a!

Av de 25 löparna i 1:a laget återstod nu bara Tommy. Skulle han kunna plocka ytterliggare placeringar? Nu gick det tyvärr inte riktigt vägen för Tommy. Efter lite strul kom han in på en 42:a plats. Men detta var ju klart mycket bättre än UK hade satt upp som mål. 42:a plats är VSK´s klart bästa placering i 25-manna någonsin! Tidigare var förra årets 98:de plats bäst. Imponerande!!

VSK var före en storklubb som IFK Göteborg och blev bästa västsvenska klubb!

2:a laget då?? Hur gick det för dem på de 2 avslutande sträckorna? Det blev omstart för sträcka 24 och 25. Det var Frida på sträcka 24 och undertecknad på den avslutande sträcka 25. Båda gjorde bra lopp och förde in laget på en godkänd 224:e plats. Av de lag som hade 2 löpare i omstarten placerade sig VSK lag 2 bäst!

Det var nu ett glatt VSK-gäng som begav sig av mot bussen för transport till skolan där det var dags att ladda om för nästa aktivitet. Vi skulle in till Stockholm och roa oss, det var vi ju värda efter en sån här lyckad dag!!

Några skulle och skjuta laser på varandra, några gick på bio och ett gäng gick till Restaurang Norra brunn för att äta gott och skratta till Stand Up Comedy. Efter några timmar av mat och skratt var vi nu trötta och alla åkte med bussen tillbaka till skolan för några timmars sömn. Det var ju individuell tävling på söndagen kvar.

Söndagens tävling var på samma ställe som budkaveln så alla visste vilken fin terräng som väntade. Stärkta av lördagens framgångar gjorde många VSK:are bra lopp i tuff konkurrens.

Nu återstod bara bussresan hemåt. Vi stannade till för mat i Örebro innan vi, med Nisse vid spakarna, efter en mycket lyckad och rolig helg, rullade in i Vänersborg.