Tankar om träning av Peter C.

Vintern står för dörren, det är kallt och mörkt med isiga gator. En kombination som kan få den mest träningsvillige att hitta ursäkter till att stanna inne och baka pepparkakor istället. Dilemmat är att det är den här perioden som lägger grunden till om det ska bli några framgångar eller inte när tävlingssäsongen drar igång framåt våren.

Det finns dock en del knep du kan ta till för att hålla motivationen uppe.

Det allra viktigaste är att se till att ha roligt när du tränar. Ju roligare träning, desto lättare att träna. Enkel matematik.

Ett bra recept är att försöka variera träningen så mycket som möjligt. Är det något jag ångrar är det alla dessa 80-90 minuters vägpass i moderat tempo som jag genomfört genom åren. Naturligtvis mycket bättre än ingen träning alls, men inte särskilt genomtänkt och effektivt. Ensidig träning som tärt på både kropp och själ.

Framför allt de yngre, upp till åtminstone junioråldern, bör hellre träna fler korta och intensiva pass än att köra sega, långa löppass i lugnt tempo. Den här perioden i livet är avgörande för resten av livet. Det är då grunden läggs för kroppens syreupptagningsförmåga och även förmågan att pumpa och transportera syret ut till musklerna. Förenklat kan man säga att det är i den åldern du lägger grunden till hur fort du ska kunna springa resten av livet. Och det gör du logiskt nog genom att träna intensivt. Korta snabba löp- och skidpass eller intervaller är bra, men variera gärna med ex innebandy, fotboll, hockey eller bandy. Allt som får hjärtrytmen att öka är bra. Ett och annat längre och lugnare pass är naturligtvis också bra, men majoriteten av träningen ska vara av det kortare, intensiva slaget. Lekfullhet är ett ledord för de yngres träningspass.

Från junioråldern och framåt är det dags att tänka lite mer på uthålligheten. Kroppen är färdigväxt och nu gäller det att förvalta det man lyckats bygga upp under yngre år på bästa sätt. Det är nu det är viktigt att tänka lite mer på mängdträning. Långa lugna pass i terrängen, men även på stig och väg, ger bra uthållighet i hjärta, lungor och muskler. Om vi förenklar igen så kan man säga att det är den här träningen som avgör hur länge du ska orka springa. Men förmågan att springa fort måste hela tiden underhållas, lämpligtvis i form av lite intervaller och snabbdistans ett par gånger i veckan.

Det är under mängdträningsperioden det är allra viktigast att variera sin träning. Ensidig träning kan lätt ge överansträngningsskador på speciellt utsatta muskelgrupper. Dessutom kan det lätt bli tråkigt och svårt att hålla motivationen uppe. I princip är allting som får hjärtat att slå snabbare bra träning. Det är upp till din fantasi att hitta på bra träningsformer. Bland de mer etablerade finns ex löpning, skidor, cykel/spinning, ett otal bollsporter, simning eller varför inte boxaerobic. Det sistnämnda är minst sagt ”svinjobbigt” och ger en träningsvärk som inte är att leka med. På köpet får du dessutom väldigt nyttig styrketräning. Något som de flesta orienterare slarvar med.

Du kan dessutom blanda träningsform inom varje pass. Jag cyklar t ex ofta till Bergagården, kör ett löppass på Hunneberg, och cyklar hem igen.

Så avslutningsvis; använd fantasin och gör din träning rolig och omväxlande. Byt ut en del av löppassen mot alternativa träningsformer. Jag garanterar att det faktiskt kommer att göra dig till en bättre löpare. Se på Tommy, som tränade enbart alternativ träning i stort sett hela förra vintern. Handen på hjärtat, hur många av er var det som gjorde bättre resultat än honom den här säsongen?